W tym przypadku uczulenie można stwierdzić nawet bez konieczności realizowania jakichkolwiek testów. Wystarczy się obserwować. Jeżeli po zjedzeniu czegoś pojawiają się kłopoty ze strony układu oddechowego lub pokarmowego, to może to się wiązać z uczuleniem. By się co do tego upewnić, trzeba po jakimś czasie znowu zjeść taki produkt. Jeżeli objawy znowu się pojawią, to ma się pewność, iż jest to alergia na ten produkt. One nie muszą być silne, ale uważna obserwacja siebie pozwoli stwierdzić, iż występują. Bardzo często uczulają mleko a także jaja. W przypadku mleka reakcje potrafią być silne i jest to na tyle rozpowszechnione uczulenie, iż z zasady łatwo jest je wykryć.
O tym, iż jajka mogą uczulać już wie trochę mniej osób. Uczulają bardzo często także warzywa. Objawy mogą być skórne, może pojawić się pokrzywka lub zaczerwienienie przy ustach. Bywa także, iż pojawiają się ze strony układu oddechowego. Wywołuje je nawet niewielka ilość alergenu, dlatego lepiej nie używać tej samej deski do krojenia, na której przed chwilą krojono warzywo, które uczula. Czasem objawy alergiczne nie pojawiają się po zjedzeniu ugotowanego warzywa lub przetworów z niego. Warto więc spróbować takiej ewentualności, bo może nie będzie trzeba tak w ogóle z niego rezygnować. Jeżeli pomimo obróbki termicznej i innych działań leczenie alergii wciąż będzie nieskuteczne i będzie pojawiać się uczulenie, to trzeba takie warzywo wyeliminować z diety całkowicie.
Nie jedynie jako składnik samodzielny, ale też nie może pojawiać się jako składnik w surówce. Uczulają różne warzywa. Najczęściej będą to cebula i czosnek, seler, pomidory, marchewka. Następnym często uczulającym składnikiem jest miód. Jest pyszny, ale jeżeli coś się po jego zjedzeniu dzieje niewłaściwego, trzeba będzie go z diety wyeliminować. Orzechy to także bardzo częsty alergen.